
Jadłospis
Poniedziałek 10.11.2025 rok
Ś. Płatki jęczmienne na mleku 1,7, pieczywo mieszane 7,1, masło7, pasta twarogowa z makrelą w pomidorach, ogórek kiszony
O. Zupa fasolowa1,7,9, kiwi, ryż ze śmietaną i musem malinowym 7, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, pieczywo mieszane1,3,7, masło7, szynka, papryka
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9) ryba 4
Środa 12.11.2025rok
Ś. Kawa na mleku1,7, pieczywo mieszane1,7,3, masło7, serek puszysty7, pomidorek koktajlowy
O. Zupa ziemniaczana1,7, pomarańcza kasza bulgur, gulasz cielęcy 1,7, surówka z kapusty kiszonej, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, ser żółty7, ogórek kiszony
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Czwartek 13.11.2025 rok
Ś. Kakao na mleku 1,7, rogal drożdżowy7,1, masło7, jogurt7
O. Zupa zacierkowa1,7,banan, makaron z kurczakiem z pieczarkami1,3,7, pomidorek koktajlowy, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, placuszki drożdżowe z jabłkiem (wyrób własny)
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Piątek 14.11.2025 rok
Ś. Płatki kukurydziane na mleku7, pieczywo mieszane1,7, masło7, pasta jajeczna, mix sałat
O. Zupa marchewkowa z groszkiem ptysiowym9,1, melon, ziemniaki, kotlet z indyka, surówka z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku z jogurtem, kompot/sok tłoczony
P. Smoothie z ananasem-bananem i truskawką, ciastka zbożowe
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składzie potraw, gramaturze u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.


