Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 16 Kwiecień 2024    |    Imieniny obchodzą: Julia, Erwina, Benedykt

 Kucharz.jpg

 Jadłospis

Poniedziałek 15.04.2024 rok

Ś. Mleko 1,7, pieczywo mieszane 7,1, masło7, mus twarogowy7 plasterkiem pomarańczy

O. Zupa krem kalafiorowa z ziemniakami, jabłko, kasza pęczak, schab w sosie własnym, surówka z pomidora kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, serek puszysty77, ogórek, papryka

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Wtorek 16.04.2024 rok

Ś. Kawa na mleko7, pieczywo mieszane1,7, masło7, pasta jajeczna, pomidor koktajlowy

O. Zupa marchewkowa z groszkiem ptysiowym1,9, banan, ziemniaki, pałeczki z kurczaka, mizeria z jogurtem, kompot/sok tłoczony.

P. Taca owocowa, wafitki zbożowe, serek Piątuś 7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )

Środa 17.04.2024 rok

Ś. Kakao na mleku,7, chałka 1,7, masło7, ser biały 7, miód, banan

O. Zupa koperkowa 9,1,7,truskawka, ryż, pulpet z indyka1,3 w sosie pomidorowym, surówka z selera 9,7, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, pieczywo mieszane 1,7, masło7, sałatka jarzynowa,3,9

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Czwartek 18.04.2024 rok

Ś. Płatki owsiane na mleku7,1, pieczywo mieszane7,1, masło7, ser żółty7, roszponka, pomidor koktajlowy

O. Zupa pomidorowa z makaronem 9,1,7 suszone owoce, ziemniaki, kotlet z ryby 3,4,1, surówka z kiszonej kapusty, ,kompot/sok tłoczony.

P. Koktajl owocowo-jogurtowy7, patyk z sezamem1,7,10

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,) ryba 4

Piątek 19.04.2024 rok

Ś. Stół szwedzki: herbata z cytryną, pieczywo mieszane1,7, masło7, wędlina, sałata, papryka, ogórek, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, serek naturalny7, powidła śliwkowe,

O. Zupa fasolowa 1,9,, ananas, makaron z truskawkami i bitą śmietaną 1,7, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, pizzerinki (wyrób własny)7,1, jogurt polskie smaki 7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach, składzie potraw i gramaturze u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.