Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 22 Czerwiec 2024    |    Imieniny obchodzą: Paulina, Jan, Tomasz

 Kucharz.jpg

 

 Jadłospis

 

Poniedziałek 17.06.2024 rok

Ś. Mleko 7, pieczywo mieszane1, masło7, jajko na twardo, pomidor , szczypior

O. Zupa koperkowa 1, 7,9, arbuz, kasza pęczak gulasz wieprzowy1,7 ,sałata lodowa pomidorek koktajlowy, ogórek polane jogurtem naturalnym kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, ser żótłty7, rzodkiewka,

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9)

Wtorek 18.06.2024 rok

Ś. Stół szwedzki:, herbata z cytryną, pieczywo mieszane1,7, masło7, sałata, wędlina, ogórek, rzodkiewka, papryka, pomidorek koktajlowy, dżem b/c, serek naturalny

O. Zupa grochowa 1,9, jabłko ,makaron z truskawkami i bitą śmietaną,1,7 kompot/sok tłoczony.

P. Mleko 7, ciasto drożdżowe 1,7,3

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9, )

Środa 19.06.2024 rok

Ś. Kawa na mleku1,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, pasta z ciecierzycy, ogórek

O. Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym9,1,7 morela, ziemniaki, kotlet z ryby, 1,3,4 surówka z kiszonej kapusty, kompot/sok tłoczony.

P. Smoothie truskawkowo-bananowo-pomarańczowe, wafle ryżowe

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9) ryba 4

Czwartek 20.06.2024 rok

Ś. Kakao na mleku7, bułka maślana 1,7, masło7, powidła śliwkowe

O. Zupa neapolitańska z makaronem1,9,7,arbuz, ziemniaki, gołąbki bez zawijania3 z piekarnika w sosie pomidorowym 3,1, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, pieczywo mieszane1,7, masło 7, twarożek z rzodkiewką 7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)

Piątek 21.06.2024 rok

Ś. Kasza manna na mleku 1,7, pieczywo mieszane1, masło7,serek puszysty, papryka

O. Krupnik ryżowy 9, borówka, makaron1,7 tagliatella z kurczakiem w sosie śmietanowym1,7, ogórek kiszony, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, czekoladowe księżyce (wyrób własny)

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach, składzie i gramturze potraw u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie

 

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.