Jadłospis
Poniedziałek 02.12.2024 rok
Ś. Kasza manna na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, pasta z ciecierzycy , ogórek,
O. Zupa koperkowa zabielana1,7,9,pomarańcza, spaghetti z mięsem1,kiwi, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, pancake (wyrób własny)1,7,3, konfitura, serek naturalny7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 03.12.2024 rok
Ś Kawa na mleku1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, kolorowe kanapeczki(papryka ser żółty7, rzodkiewka, )
O. Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym, gruszka, puree ziemniaczne, kotlet z dorsza1,3,4, surówka z kiszonej kapusty kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka maślana1,7, masło7, masło orzechowe 8, jabłko
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )ryba 4
Środa 04.12.2024 rok
Ś. Makaron ryżowy na mleku1,7, pieczywo pszenne/żytnie7,1, masło7,twarożek ze szczypiorkiem7
O. Barszcz czerwony z ziemniakami 1,7,jabłko, kasza bulgur1, schab z pieca, surówka z kapusty pekińskiej, kompot/sok tłoczony.
P. Kisiel truskawkowy (wyrób własny), pałki kukurydziane
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Czwartek 05.12.2024 rok
Ś. Stół szwedzki: herbata, pieczywo pszenne/żytnie1,7, masło7, wędlina, sałata, ogórek, rzodkiewka, papryka, , serek puszysty7, ser biały7, pomidorek koktajlowy
O. Zupa zarzucajka9, banan, ryż z musem śmietanowo-jogurtowym 7, mandarynka, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, zapiekanka( bułka długa1,7, masło7, szynka konserwowa, ser żółty7,) ketchup
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Piątek 06.12.2024 rok
Ś. Kakao na mleku 1,7, pieczywo żytnie/pszenne,1, masło7, jajecznica3, papryka
O. Zupa zacierkowa1,9, kaki, ziemniaki, nuggetsy z kurczaka w jogucie7, mizeria z jogurtem7, kompot/sok tłoczony.
P. Jogurt 7, pączek z marmoladą1,3,7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składzie potraw u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian z przyczyn obiektywnych w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.