Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 18 Sierpień 2022    |    Imieniny obchodzą: Helena, Ilona, Bogusław

 Kucharz.jpg

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 



Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.

 

Poniedziałek 25.07.2022 rok

Ś. Makaron literki na mleku, bułka długa, masło, banan, chrupki

O. Zupa brokułowa, gruszka, ryż, klopsik w sosie pomidorowym, surówka z selera kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, pieczywo słonecznikowe, masło, twarożek ze szczypiorkiem, mus owocowy

ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11, (gluten, jajka, orzechy, mleko, seler)

Wtorek 26.07.2022 rok

Ś. Kakao na mleku, rogal drożdżowy, masło, powidła sliwkowe

O. Rosół z makaronem i natką pietruszki, nektarynka, ziemniaki, kotlet droniowy, surówka kolorowa, kompot/sok tłoczony.

P. Budyń (wyrób własny), pałki kukurydziane, mus owocowy

ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11, : (gluten, jajka, orzechy, mleko, seler)

Środa 27.07.2022 rok

Ś. Kasza manna na mleku , pieczywo mieszane, masło, pasta jajecznica, pomidor koktajlowy

O. Zupa krem z ciecierzycy, groszek ptysiowy, malina, kasza bulgur, polędwiczka w sosie własnym, surówka z kapusty pekińskiej, kompot/sok tłoczony.

P. Jogurt, bułka słodka, mus owocowy

ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11: (gluten, jajka, orzechy, mleko, seler)

Czwartek 28.07.2022 rok

Ś. Kawa na mleku pieczywo mieszane, masło, sałatka z wędliną, ogórkiem i kukurydzą

O. Zupa pomidorowa z makaronem, arbuz, placki ziemniaczane, banan, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka, masło, pasta z ryby, mus owocowy

ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,1,4 : (gluten, jajka, orzechy, mleko, seler, ryba)

Piątek 29.07.2022 rok

Ś. Herbata z cytryną, bułka długa, masło, parówka, ketchup.

O. Barszcz biały z ziemniakami, borówka, naleśnik z dżemem, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, wędlina ogórek, mus owocowy

ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11, : (gluten, jajka, orzechy, mleko, seler)

 

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach u intendenta.