Jadłospis
Poniedziałek 23.01.2023rok
Ś. Mleko, pieczywo mieszane, masło, serek puszysty, papryka, rzodkiewka
O. Zupa pomidorowa z makaronem, jabłko, ziemniaki, pulpet w sosie koperkowym, ogórek kiszony ,kompot/sok tłoczony.
P. Smoothie anansowe, bułka kwiatek
ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11,
Wtorek 24.01.2023 rok
Ś. Kasza manna na mleku, chałeczka, masło, banan
O. Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, kiwi, spaghetti z mięsem, ananas, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka, masło, pasta jajeczna, ogórek
ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11
Środa 25.01.2023 rok
Ś. Kakao na mleku, pieczywo mieszane, masło, twarożek z plasterkiem pomarańczy
O. Rosół z makaronem i natką pietruszki, winogron, ziemniaki medaliony drobiowe, surówka z czerwonej kapusty kompot/sok tłoczony.
P. Owocowa taca z polewą jogurtową, biszkopciki,
ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11, 4
Czwartek 26.01.2023 rok
Ś. Płatki kukurydziane na mleku , pieczywo mieszane, uczta serowa(ser biały, ser żółty), kolorowa papryka
O. Zupa ogórkowa zabielana, mandarynka, pierogi z mięsem, gruszka, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka, masło, pomidor, szczypiorek
ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11
Piątek 27.01.2023
Ś. Kawa na mleku, bułka długa, masło ,sałatka z makreli,(4)
O. Zupa zbójnicka, pieczywo, ryż ze śmietaną, borówka,kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, sałata, szyneczka, rzodkiewka
ALERGENY: 1,3,7,6,8,9,11, 4
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Podkreślone potrawy gdzie występują alergeny a szczegółowa informacja u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.