Jadłospis
Poniedziałek 04.12.2023 rok
Ś. Płatki kukurydziane na mleku 1,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, ser biały7, miód papryka kolorowa
O. Zupa zacierkowa 1,7,9 jabłko, ziemniaki, klops pieczony3, mizeria7, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło, powidła śliwkowe, kalarepa
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 05.12.2023 rok
Ś. Mleko,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, pasta jajeczna3, rzodkiewka, ogórek
O. Barszcz biały z ziemniaki1,7, pomarańcza, makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym1,7,4, kompot/sok tłoczony.
P. Koktajl owocowo-jogurtowy7, wafle ryżowe
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )ryba
Środa 06.12.2023 rok Mikołaj
Ś. Kawa na mleku 1,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, ser żółty7, rzodkiewka, ogórek
O. Krupnik z kaszy jęczmiennej1,7, kaki, ziemniaki, nuggetsy, fasolka szparagowa kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, ciasto jogurtowe( wyrób własny)1,3,7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Czwartek 07.12.2023 rok
Ś. Kakao na mleku 1,7, chałka1,7, masło, mus twarogowy7 z plasterkiem pomarańczy
O. Zupa pieczarkowa z makaronem 7,1,9, melon, pyzy z mięsem i okraską3, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną , pieczywo słonecznikowe1,3, masło7, pomidor, szczypior
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Piątek 08.12.2023 rok
Ś. Stół szwedzki: herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, sałata, wędlina, ogórek, pomidorek koktajlowy, rzodkiewka, papryka, konfitura, serek puszysty
O. Zupa grochowa1,9, kiwi, ryż ze śmietaną7, banan, kompot/sok tłoczony
P. Serek Piątuś7, kopertki drożdżowe7,3,1
ALERGEny: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.