Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 18 Styczeń 2021    |    Imieniny obchodzą: Piotr, Małgorzata

 Kucharz.jpg

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 



Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.

 

 

Poniedziałek 18.01.2021 rok

Ś. Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane, masło, dżem b/c.

O. Krupnik kolorowy z kaszy jęczmiennej, pomarańcza, makaron z kurczakiem w sosie selerowo-śmietanowym, pomidor koktajlowy, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, placuszki z jabłkiem

ALERGENY: mleko, gluten, seler, cytrusy,

Wtorek 19.01.2021 rok

Ś. Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, masło, ser biały, miód.

O. Zupa krem jarzynowa, groszek ptysiowy, melon, ziemniaki, kotlet z ryby, surówka z kiszonej kapusty, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka, masło, pomidor, szczypior.

ALERGENY: mleko, seler, gluten, jajka, ryba

Środa 20.01.2021 rok

Ś. Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło, jajko na twardo, ogórek.

O. Zalewajka, kaki, spaghetti z mięsem, mozzarellą, banan, kompot/sok tłoczony.

P. Jogurt, bułka parka.

ALERGENY: mleko, gluten, seler, jajko,

Czwartek 21.01.2021 rok

Ś. Herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, parówka, pomidor koktajlowy.

O. Zupa meksykańska, mus owocowy, naleśnik z serem, mandarynka, kompot/sok tłoczony.

P. Budyń (wyrób własny), wafitki zbożowe.

ALERGENY: mleko gluten, seler, jajko,

Piątek 22.01.2021 rok

Ś. Kakao na mleku, rogal drożdżowy, masło, mandarynka.

O. Zupa pomidorowa z ryżem, winogron, ziemniaki, polędwiczki w sosie własnym, surówka z kapusty pekińskiej, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka żytnia, masło, ser żółty, papryka, ogórek.

ALERGENY: mleko gluten, seler,

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor