Jadłospis
Poniedziałek 05.06.2023 rok
Ś. Herbata z cytryną 1,7, pieczywo mieszane1, masło7, serek naturalny 7, ogórek, papryka
O. Zalewajka 1,7,jabłko, spaghetti z miesem1,, melon, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, księżyce czekoladowe(wyrób własny)1,3,7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 06.06.2023 rok
Ś. Płatki kukurydziane namleku1,7, bułka długa1, masło7, arbuz
O. Zupa krem pieczarkowa z makaronem9,7,1, borówka, ziemniaki, kotlet mielony1,,3, sałata z jogurtem7, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, pieczywo słonecznikowe1,7, masło7, pomidor, szczypior
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )
Środa 07.06.2023 rok
Ś. Kawa na mleku, pieczywo mieszane 7,1, masło7, jajecznica, rzodkiewka
O. Krupnik z kaszy jęczmiennej 9,1,truskawka, ziemniaki, pałki z kurczaka, surówka z marchewki, kompot/sok tłoczony.
P. Jogurt7, ciasteczka zbożowe
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Piątek 08.06.2023 rok
Ś. Mleko1,7, pieczywo mieszane7,1, masło7, wędlina, ser żółty7, ogórek kiszony, papryka
O. Zupa fasolowa1,7,gruszka1,7, naleśnik z dżemem1,7, pomarańcza, kompot/sok tłoczony.
P. Budyń (wyrób własny)1,3,7, chrupki kukurydziane
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.