Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 27 Lipiec 2024    |    Imieniny obchodzą: Julia, Natalia, Aureliusz

 Kucharz.jpg

 

 Jadłospis

 

Poniedziałek 24.06.2024 rok

Ś. Płatki jaglane na mleku 1,7, pieczywo mieszane 7,1, masło7, pasta z tuńczyka3,4

O. Zalewajka1,7,, borówka, naleśnik1,3,7 z dżemem banan, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, zapiekanki (bułka długa1,7, masło7, szynka konserwowa, ser żółty7)

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)ryba 4

Wtorek 25.06.2024 rok

Ś Mleko7, pieczywo mieszane1,7, masło 7, jajecznica 3, papryka

O. Krupnik z kaszą jęczmienną 9, gruszka, spaghetti z mięsem 1,7 kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, miód, ser biały 7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )

Środa 26.06.2024 rok

Ś. Kawa na mleku7, pieczywo mieszane7,1, masło7, ser żółty, rzodkiewka

O. Rosół z makaronem i natką pietruszki, arbuz, ziemniaki, medaliony drobiowe, mizeria z jogurtem naturalnym ,kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, muffinki jogurtowe ( wyrób własny), 1,7,3

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)

Czwartek 27.06..2024 rok

Ś. Płatki kukurydziane na mleku7, pieczywo mieszane7,1, masło7, jogurt7

O. Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym 1,3,7, banan, łazanki 1,3,7 z mięsem i kapustą, borówka ,kompot/sok tłoczony.

P. Mleko, pancake ( wyrób własny), 1,7,3

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)

Piątek 28.06. 2024 rok

Ś. Kakao na mleku7, bułka kajzeka 7,1, masło7, miód

O. Zupa pieczarkowa z makaronem, morela, ryż, pulpet w sosie pomidorowym1,7,3, surówka z selera 9,7,kompot/sok tłoczony.

P. Truskawkowo-borówkowy zawrót głowy z bitą śmietaną 7, bułka kwiatek

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach, gramaturach i składzie potraw u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.