Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 20 Październik 2020    |    Imieniny obchodzą: Ireny, Kleopatry, Jana

 Kucharz.jpg

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 



Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.

 

Poniedziałek 19.10.2020rok

Ś. Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane, masło, dżem b/c. .

O. Zarzucajka, marchewka do chrupania, naleśnik z serem, winogron, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, tosty( bułka długa, masło, wędlina, ser żółty, papryka).

ALERGENY: mleko, gluten, seler, jajka

Wtorek 20.10.2020 rok

Ś. Mleko, pieczywo mieszane, masło, twarożek, chrupki popcorn.

O. Zupa pomidorowa z makaronem nitki, ananas, ziemniaki, filet z kurczaka w sosie selerowo-śmietanowym, buraczki zasmażane, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka, masło, serek.

ALERGENY: mleko, seler, gluten, jajka,

Środa 21.10.2020 rok

Ś. Herbata owocowa, pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna, pomidor koktajlowy..

O. Barszcz czerwony z ziemniakami, melon, kasza bulgur, gulasz węgierski z indyka, ogórek kiszony, kompot/sok tłoczony.

P. Jogurt, ciasto drożdżowe.

ALERGENY: mleko, gluten, seler, jajka

Czwartek 22.10.2020 rok

Ś. Kawa na mleku , pieczywo mieszane, masło, parówka, ketchup.

O. Zupa fasolowa, śliwka, kluski śląskie z sosem pieczarkowym, surówka z kiszonej kapusty, kompot/sok tłoczony.

P. Kisiel truskawkowy (wyrób własny), ciastka zbożowe.

ALERGENY: mleko gluten, seler, jajka

Piątek 23.10.2020 rok

Ś. Kulki zbożowe na mleku, chałka, masło, banan.

O. Zupa zacierkowa, przecier owocowy, ziemniaki, kotlet mielony, marchewka z groszkiem kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka, masło, serek almette, ogórek.

ALERGENY: gluten, mleko, seler, jajka

 

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler 

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie