Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 18 Maj 2024    |    Imieniny obchodzą: Alicja, Feliks, Eryk

 Kucharz.jpg

 

 Jadłospis

Poniedziałek 20.042024 rok

Ś. Płatki owsiane na mlekou7, pieczywo mieszane1, masło7, pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem

O. Zupa ogórkowa1, 7,9, gruszka, ryż, pulpet z indyka w 1,3, w sosie pomidorowym, surówka z selera 9, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, 1,7 bułka kajzerka masło7, jogurt, 7

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9)

Wtorek 21.04.2024 rok

Ś. Mleko 7, pieczywo mieszane1,7, masło7, twarożek, powidła śliwkowe7

O. Zupa neapolitańska z makaronem 1,7,9, arbuz, kasza jęczmienna, polędwiczka w sosie własnym1,3, surówka z kapusty pekińskiej, z ogórkiem i koperkiem z sosem jogurtowym, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata owocowa, czekoladowe księżyce (wyrób własny),

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9, )

Środa 22.05.2024 rok

Ś. Kawa na mleku1,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, szyneczka, papryka, ogórek kiszony

O. Zupa grochowa9 melon, makaron z truskawkami i bitą śmietaną, 1,7 kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, pasta z makreli ,4 Actimel7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9)ryba 4

Czwartek 23.05.2024 rok

Ś. Płatki jęczmienne na mleku7, pieczywo mieszane1,7, masło7, serek puszysty7, pomidor,

O. Rosół z makaronem i natką pietruszki1,9,borówka, ziemniaki, medaliony drobiowe3,7, fasolka szparagowa, kompot/sok tłoczony.

P. Budyń (wyrób własny)3,7, chrupki kukurydziane

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)

Piątek 24.05.2024 rok

Ś. Kakao na mleku 1,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, miód, uczta serowa( ser biały, ser żółty)7

O. Zupa kalafiorowa1,7,9, kiwi, łazanki z mięsem i kapustą1,7, kompot/sok tłoczony./ bułka kajzerka /parówka

P. Soczek, bułka słodka1,7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach, gramaturze i składzie potraw u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.