Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 10 Maj 2024    |    Imieniny obchodzą: Antonina, Izydor, Antoni

 Kucharz.jpg

 

 Jadłospis

Poniedziałek 13.05.2024 rok

Ś. Płatki jaglane na mleku,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, jajko na twardo3, szczypiorek, ogórek

O. Zupa botwinkowa 7,1,9, banan, spaghetti z mięsem1, melon kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka1,7, masło,7 serek straciattela7 z truskawką

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)

Wtorek 14.05.2024 rok

Ś. Stół szwedzki: pieczywo mieszane1,7, masło7, wędlina, ser żółty7, sałata, ogórek, rzodkiewka, papryka, pomidor koktajlowy, powidła śliwkowe, serek naturalny7

O. Zupa krem batatów z groszkiem ptysiowym1,, kiwi, kluski śląskie3, z okraską, surówka z marchewki kompot/sok tłoczony.

P. Mleko7, ciasto drożdżowe1,7,3, borówka

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )

Środa 15.05.2024rok

Ś. Kawa na mleku 7, 1, pieczywo mieszane1,7, masło7, serek puszysty7, kolorowa papryka, mix sałat

O. Zupa zacierkowa1,9, jabłko, kasza bulgur, podudzia z kurczaka, mizeria z jogurtem 7 ,kompot/sok tłoczony.

P. Taca owocowa, wafle ryżowe

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Czwartek 16.05.2024 rok

Ś. Kakao na mleku 7, chałka 7,1, masło7, serek Piątuś7, miód

O. Zupa pomidorowa z makaronem 1,7 truskawka, ziemniaki, młoda kapustka, mus owocowy, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, zapiekanki (bułka długa1,7, masło7, szynka, ser żółty7, ) ketchup

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9 )

Piątek 17.05..2024 rok

Ś. Kulki zbożowe na mleku,7,1, pieczywo mieszane1,7, masło7, twarożek7 z rzodkiewką

O. Krupnik ryżowy,9, borówka, ziemniaki, kotlet z ryby3,4,1, surówka z kiszonej kapusty kompot/sok tłoczony.

P. Koktajl truskawkowo-brzoskwiniowo- jogurtowy7, kopertki drożdżowe1,7

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9) ryba 4

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie

 

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.