Jadłospis
Poniedziałek 25.03.2024 rok
Ś. Mleko 1,7, pieczywo mieszane 7,1, masło7, jajko na twardo 3, pomidor, szczypior
O. Barszcz ukraiński1,9, pieczywo1,7, tagliatelle z kurczakiem w sosie selerowo-śmietanowym 1,7,9 fasolka szparagowa, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, ciasteczka serowe z jabłkiem (wyrób własny)1,7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 26.03.2024 rok
Ś. Stół szwedzki: herbata z cytryną, pieczywo mieszane1,7, masło7,sałata, ogórek, rzodkiewka, papryka, pomidorek koktajlowy, serek naturalny7, wędlina, 6,10, dżem b/c
O. Zupa grochowa1,9, mus jabłkowy, kluski śląskie 3 z okraską, surówka z marchewki, kompot/sok tłoczony.
P. Mleko7, ciasto drożdżowe1,7,3
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )
Środa 27.03.2024 rok
Ś. Płatki kukurydziane na mleku,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, twarożek 7 ze szczypiorkiem
O. Krem marchewkowo-paprykowy z grzankami 1,7,,melon kasza bulgur, gulasz wołowy, ogórek kiszony, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka 1,7, masło7, ser żółty7, ogórek, mix sałat
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Czwartek 28.03.2024 rok
Ś. Kawa na mleku7,1, pieczywo mieszane7,1, masło7, ser puszysty7, papryka kolorowa, rzodkiewka
O. Zupa pieczarkowa z makaronem7,1,9, gruszka, ziemniaki, klops pieczony, mizeria z jogurtem7, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, humus z ciecierzycy, Actimel 7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Piątek 29.03.2024 rok
Ś. Kakao na mleku7, pieczywo mieszane1,7, masło1,7, ser biały7, powidła, pomidorek koktajlowy
O. Zupa zacierkowa 1,9, pomarańcza, ziemniaki, kotlet z ryby 4,3,1, surówka z kiszonej kapusty, kompot/sok tłoczony.
P. Jogurt Piątuś7, wafitki ryżowe
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)ryba 4
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler.
Szczegółowa informacja o alergenach i składzie potraw , gramaturze u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.