Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 24 Kwiecień 2024    |    Imieniny obchodzą: Aleks, Grzegorz, Aleksander

 Kucharz.jpg

 Jadłospis

Poniedziałek 22.04.2024 rok

Ś. Kulki zbożowe na mleku 1,7, pieczywo mieszane 7,1, masło7, humus z ciecierzycy, dżem b/c

O. Zupa neapolitańska z makaronem 1,7,9, pomarańcza, ziemniaki, klops pieczony 3,1, surówka z kapusty pekińskiej , kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka1,7, masło7, twarożek straciatella7

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Wtorek 23.04.2024 rok

Ś Kakao na mleku7, bułka maślana1,7, masło7, serek homogenizowany7, miód

O. Krupnik z kaszy jęczmiennej,9, mus owocowy, makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzaellą, pomidorek koktajlowy, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, pieczywo mieszane1,7, masło7, jajecznica3, ogórek, papryka1,7,3

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )

Środa 24.04.2024 rok

Ś. Kawa na mleku1,7, pieczywo mieszane1,7,3, masło7, jogurt 7 , kalarepa

O. Zupa pieczarkowa z makaronem7,1,9,banan, ziemniaki, gołąbki 3,1bez zawijania w sosie pomidorowym kompot/sok tłoczony.

P. Budyń (wyrób własny) 1,7,3, bułka słodka

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Czwartek 25.04.2024 rok

Ś. Kasza manna na mleku7, pieczywo mieszane7,1, masło7, kolorowe kanapeczki(warzywa, szyneczka, ser żółty7)

O. Zupa grochowa krem z grzankami 9, gruszka, ryż ze śmietaną7, truskawka, ,kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka 1,7, masło7, pasta z tuńczyka 4,3

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)ryba 4

Piątek 26.04..2024 rok

Ś. Mleko7, pieczywo mieszane1,7, masło7, serek puszysty7, papryka, rzodkiewka

O. Zalewajka1,7, melon, łazanki z mięsem i kapustą1,7, pomarańcza kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, ciasteczka z jabłkiem1,7, Actimel7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach, gramaturach i składzie potraw u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.