Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 19 Kwiecień 2025    |    Imieniny obchodzą: Adolf, Leon, Tymon

 Kucharz.jpg

 

 Jadłospis

Poniedziałek 07.04.2025 rok

Ś. Kasza manna na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, twarożek z rzodkiewką7

O. Zupa ziemniaczanka 1,9,melon, makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym7,1, pomidorek koktajlowy, kompot/sok tłoczony.

P. Jogurt 7, ciastka zbożowe1

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Wtorek 08.04.2025 rok

Ś. Kawa na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie,1,7, masło7, jajecznica3, papryka

O. Barszcz czerwony z ziemniakami1,7, truskawka, ryż, pulpet z indyka1,3 , ogórek kiszony, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata owocowa, bułka kajzerka1,7, masło7, mus twarogowy straciatella,7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )

Środa 09.04.2025 rok

Ś. Kawa na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie7,1, masło7,parówka6,10, pomidorek koktajlowy

O. Zupa grochowa 1,9,pomarańcza , kopytka z okraską7,3 surówka z marchewki kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, zapiekanka makaronowa z szynką, kukurydzą groszkiem i serem żółtym1,7,3

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Czwartek 10.04.2025 rok

Ś. Płatki kukurydziane na mleku7, pieczywo pszenne/żytnie1,7, masło7, powidła śliwkowe

O. Krupnik z kaszy jęczmiennej 1,9, ananas, makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym,4,1,3, mus owocowy, kompot/sok tłoczony.                                                                      

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, serek puszysty7, rzodkiewka, ogórek

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)   ryba 4                        

Piątek 11.04.2025 rok

Ś Mleko7, rogal drożdżowy1, masło7, miód, ser biały7

O. Zupa pieczarkowa z makaronem1,7,9, gruszka, ziemniaki, polędwiczka z pieca3,1,surówka wiosenna, kompot/sok tłoczony.

P. Smoothie bananowo-truskawkowe, ciasto jogurtowe, 1,7,3

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składzie i gramaturze potraw u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian z przyczyn obiektywnych w jadłospisie

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.