Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 24 Czerwiec 2025    |    Imieniny obchodzą: Danuta, Emilia, Jan

 Kucharz.jpg

 

 Jadłospis

Poniedziałek 16.06.2025 rok

Ś. Kawa na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie7,1, masło7, jajko na twardo 3,ogórek szczypiorek

O. Zupa ziemniaczanka1,7,9, ananas, makaron tiagalletla1,7 z kurczakiem w sosie selerowym7, pomidorek koktajlowy, kompot/sok tłoczony.

P. Mleko, ciasto drożdżowe, borówka

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Wtorek 17.06.2025 rok Piknik

Ś. Kakao na mleku7, pieczywo pszenne/żytnie7,1, masło7, sałata, szynka, ogórek, papryka

O. Zupa grochowa1,9, banan, ryż z musem jogurtowo śmietaną7, truskawka, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, pasta z tuńczyka3,4, ptasie mleczko7, owoce

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)ryba 4

Środa 18.06.2025 rok

Ś Płatki kukurydziane na mleku, bułka długa, masło, banan

O. Zupa zacierkowa,9,7, borówka, puree ziemniaki, kotlet mielony7,3, fasolka szparagowakompot/sok tłoczony.

P. Budyń (wyrób własny)1,3,7, ciastka zbożowe

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )

Czwartek 19.06.2025 rok

Ś. Płatki jęczmienne na mleku1,7, pieczywo pszenne/żytnie1,7,3, masło7, pasta z ciecierzycy, ogórek kiszony

O. Barszcz biały z ziemniakami1,7, pomarańcza, makaron pióra1,7, gulasz wieprzowy, mizeria z jogurtem7 kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,3,7, masło7, twarożek7, borówka

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Piątek 20.06.2025 rok

Ś. Mleko7, pieczywo pszenne/ żytnie1,7, masło7, serek homogenizowany, konfitura owocowa

O. Zupa koperkowa zabielana1,7 , melon , kasza bulgur, pulpet z indyka w sosie pomidorowym3,1 , surówka z selera 7,9 kompot/sok tłoczony.

P. Smoothie pomarańczowo-truskawkowo-bananowe, pancake (wyrób własny)1,3,7

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach, składzie potraw i gramaturze u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.